Снимка: МОН, архивДетските помощи няма да бъдат спирани при 5 неизвинени

...
Снимка: МОН, архивДетските помощи няма да бъдат спирани при 5 неизвинени
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Сачева: Детските няма да бъдат спирани при 5 неизвинени

Снимка: МОН, списък

Детските помощи няма да бъдат спирани при 5 неизвинени отсъствия, а ще бъдат насочвани към съответното дете, само че през учебното заведение, в което то учи или стартира да посещава. Това съобщи зам.-министърът на образованието Деница Сачева пред Българска национална телевизия.

Деница Сачева вземат участие в Националния съвет за тристранно съдействие, на който бяха разисквани помените в Закона за общественото подкрепяне.

„ Новата методика на МОН планува помощите за деца да се получават непосредствено от учебното заведение, а не както до момента – непосредствено да се разплащат на родителите. С измененията детето ще получава от учебното заведение си облекла, храна, обувки и други придобивки ”, изясни Сачева като акцентира, че през последните 2 година държавното управление организира политика за битка и предварителна защита на отпадането на децата от учебно заведение.

И в случай че допреди 2 години 206 хиляди деца са били отвън учебните заведения, то след двегодишна усилена работа към този момент е ясно, че от тях 87 хиляди деца са в чужбина, 40 хиляди са върнати в учебните заведения, а родителите на 19 хиляди деца ги принуждават да работят и не ги пускат на учебно заведение.

Тя изясни, че други към 10 000-11 000 деца са така наречен „ номади ”, които непрекъснато пътуват с родителите си поради сезонната работа и не се записват на учебно заведение. Сачева съобщи, че при прекъсване на помощта преди парите са били давани на учебното заведение и то се е разпореждало с тях както желае. Тя посочи, че за предходната година министерството е върнало в просветителната система над 4 млн. лв..

Сачева обясни за какво досегашният механизъм за санкциониране на фамилията не е работил.

„ Ще дам образец с 4-членно семейство, на което са му спрени детските. То получава детски за децата до 140 лева на месец. Ако се спрат помощите, то на идващия месец ще получи 99 лева Заради обезпечения най-малък приход, тъй като на всички ще им е паднал прихода, на идващия месец ще получат 190 лева Затова не работи мярката сега. Санкционираш ги този месец, само че идващия месец взимат повече пари ”, изясни зам.-министърът и добави, че когато имаш действителната опасност да ти лишават детските за 1 година, което е към 1000 лева и няма метод да си ги върнеш ще имаш претекст да пускаш детето си на учебно заведение или предучилищна група в детската градина.

Деница Сачева акцентира, че в случай че фамилията получава различен тип помощи, то те няма да бъдат наранени от измененията в закона за общественото подкрепяне, които се чака да влязат в действие на 1.01.2020 година Стана ясно още, че има предложение неизвинените отсъствия да бъдат увеличени от 5 на 10. Този законопроект беше подсилен от работодателите и общественото министерство. Срещу него се оповестиха синдикатите, които съзряха в него дискриминационен детайл, тъй като Конституцията не разрешава да се лишават права на хората, а в тази ситуация се касае точно за такова нещо. Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “ съобщи, че са срещу подготвяните промени в Закона.

„ Той е ориентиран към хора, които получават с осъществяване на голям брой критерии и условия мизерна обществена помощ. Второ – тъй като от няколко години получателите на тези помощи понижават с 20% всяка година. И трето - едвам 6% от всички лица, които получават приходи под линията на беднотия получават някакво подкрепяне ”, съобщи.

Тя предложи още да се отстранен условията за приемане на детски и всички фамилии да получават такава. Григорова съобщи, че родителите заплащат детската градина, както и че има общини, които не подсигуряват място на дете в градина и до момента в който това не се уреди, то не следва да бъдат лишени от подкрепяне.

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов не поддържа препоръчаните промени с претекста, че образованието на деца до 16-годишна възраст е обезпечено от Конституцията на Р България; и за неизпълнението на това обвързване отговорност би трябвало да бъде търсена от родителите. Икономическите и бизнес организации изцяло поддържаха импортираните промени в Закона. Според БТПП обвързването на приемането на обществени помощи със наложителното посещаване на учебно заведение е належащо, с цел да може децата да придобият привички за по-нататъшно обучение или започване на работа.

От АИКБ, които също поддържаха измененията в Закона, родителят е виновен за държанието на детето си; и общественото подкрепяне с изключение на права, дава и отговорности. От организацията даже настояха от ден на ден родители на деца, които получават обществени помощи, да се включат в трудовия развой и да им бъде открита сезонна работа като служащи в земеделието, да вземем за пример.

От Асоциацията желаеха и разширение на обсега на член 114А от Кодекса на труда, който касае еднодневните трудови контракти. На първото четене на измененията в Закона в пленарна зала бе решено фамилните помощи за децата, които не посещават детски градини или учебни заведения, да бъдат спрени. При пет неизвинени отсъствия за един месец от образователно заведение фамилията ще бъде лишено от спомагателното стимулиране.

През 2019 година месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лева, за две деца - 90 лева, а за близнаци - 75 лева Има подоходен аршин, съгласно който приходите за член от фамилията не трябва да надвишават 400 лева на месец.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР